Przystawki
Starters/Vorspeisen
Z Własnej Wędzarni
From our smokehouse / Aus eigener Räucherkammer
Szynka Staropolska z ćwikłą podawana
Traditional country Polish ham served with red beetroot
Altpolnischer Schinken, serviert mit roten Rüben
24,90zł
Kiełbasa swojska wedle kresowej receptury
Home –made sausage prepared under traditional recipe
Landwurst nach altpolnischer Rezeptur
24,90zł
Wędzonka wiejska z ostrym chrzanem
Country gammon with spicy horse –radish
Geräuchertes Landfleisch mit scharfem Meerrettich
24,90zł
Schab z borówkami
Pork sirloin with red whortleberries
Schweinelendenbraten mit Heidelbeeren
24,90zł
Deska wędlin „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os
/szynka, wędzonka, kiełbasa, schab, ćwikła, chrzan/
Meat Plate „Pod Fredrą” for 1 –2 people 1/2 por/each/ham, gammon, sausage, pork sirloin, red beetroot, horse –radish/
Aufschnittplatte ”zum Fredro” halbe Por jeder für 1-2 Personen/Schinken, Gerduchertes Landfleisch Wurst Lendenbraten, rote Rüben, Meerrettich/
49,50zł
Klasyczne Polskie Śledzie
Traditional Polish herrings / Klassische polnische Heringe
Śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem
Herring in sour cream with onions and apple
Hering in Sahne mit Zwiebel und Äpfeln
24,90zł
Śledź z marynaty z ogórkiem, papryką i maślakiem
Herring marinated with cucumbers, pepper and mushrooms
Hering, eingelegt mit Gurken, Paprika und Steinpilzen
24,90zł
Śledź w oleju z grubo mielonym pieprzem
Herring in oil with coarsely ground pepper
Hering in Öl mit dick gemahlenem Pfeffer
24,90zł
Talerz śledzi’’Pod Fredrą’’ po 1/2 por
/śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź z marynaty/
„Pod Fredrą” Herrings dish, 1/2 por each /Herring in sour cream, in oil, marinated/
Heringsplatte „zum Fredro”, 1/2 por/Hering in Sahne, in Öl, eingelegt/
36,90zł
Nasze Specjały
Our delicacies / Unsere Spezialitäten
Pasztet Kresowy z mięs wybornych nadziewany grzybami, podawany z żurawiną
Delicious Eastern Poland style pate stuffed with mushrooms, served with cranberries
Mit Pilzen gefüllte Fleischpastete, serviert mit Moosbeeren
24,90zł
Kindziuk – cienko krojone plastry suszonej Kiełbasy Litewskiej
„Kindziuk” – thin cut slices of dried Lithuanian sausage
„Kindziuk” – dünne Scheiben trockener litauischer Wurst
34,90zł
Oscypek z grilla ze śliwką i borówkami
„Oscypek” salted smoked sheep milk cheese grilled and served with plums and whortleberries
Schafkäse vom Grill, serviert mit Pflaumen und Heidelbeeren
24,90zł
Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, cebulą i piklami
Traditional raw beef tatar with egg yolk, onions and pickles
Traditionelles Rinderlendentatar mit Eigelb, Zwiebel und Mixpickles
44,90zł
Deska wykwintnych specjałów „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os
/pasztet, kindziuk, tatar, oscypek, żurawina, pikle/
„Pod Fredrą”: plate of delicacies for 1-2 people 1/2 por each /pate, kindziuk, raw beef tatar, Oscypek salted smoked sheep milk cheese, cranberries, pickles/
Platte ”zum Fredro” mit feinen Spezialitäten halbe Por jeder für 1-2 Personen/Pastete, „Kindziuk” – trockene litauische Wurst, Tatar, Schafkäse „Oscypek”, Moosbeeren, Mixpickles/
64,90zł
Z Domowej Spiżarni
From the home pantry / Aus der Hauskammer
Marynowane maślaki
Marinated slippery Jack mushrooms
Marinierte Steinpilze
22,90zł
Śliwki marynowane w occie
Plums marinated in vinegar
In Essig eingelegte Pflaumen
19,90zł
Kiszone ogórki z beczki
Polish pickled cucumbers from the barrel
Sauergurken vom Fass
12,90zł
Szczególnie Polecamy
Chef’s recommendation / Insbesondere empfehlen wir
Duża deska wszelakich zakąsek dla 3 – 4 osób
/szynka staropolska, wędzonka wiejska, kiełbasa swojska, pasztet kresowy, oscypek, rolmops śledziowy, śledź w śmietanie, żurawina, ćwikła chrzan,/
Large plate of numerous delicacies for 3 –4 people /Traditional country Polish ham, country gammon, home sausage, traditional Eastern Poland pate, „Oscypek” salted smoked sheep milk cheese, rolmops herring, herring in sour cream, cranberries, red beetroot, horse –radish/
Grosse Vorspeisenplatte jeder für 3-4 personen/Altpolnischer Schinken geräuchertes Landfleisch, Landwurst, Fleispastete, Schafkäse „Oscypek”, Rollmops, Hering in Sahne, Moosbeeren, rote Rüben, Meerrettich/